Om Kongshirden 1308

Kongshirden 1308 Akershus er en forening som holder på med levendegjøring av historie. Vi har valgt oss en periode i norsk middelalder; kong Håkon V Magnussons regjeringstid 1299 – 1319.

Når vi deltar på arrangementer, holder oppvisning eller foredrag, fremstår vi som mennesker fra en annen tid. Det er viktig for oss å understreke at vi hverken “leker middelalder” eller “kler oss ut”. Vi er svært nøye i vår bruk av historiske kilder slik at alt vi fremviser av klær, verktøy, kjøkkenredskap, krigsutstyr og våpen er så nære virkeligheten som vi kan komme. Vårt hovedmål er å øke egen kunnskap om perioden, og ikke minst å formidle den videre til publikum. Ved hjelp av nøye rekonstruert drakt og utrustning og ved å bo i en fullt ut fungerende middelaldersk feltleir gir vi besøkende et lite glimt av hvordan livet kanskje var i Norge under kong Håkon V Magnusson.

Vi gjenskaper bare utvalgte deler av middelaldersamfunnet, og fremstiller normalt hirden som kongens hoff. Ettersom det er usannsynlig at en skutilsvein (ridder) eksempelvis laget sine egne støvler, har vi også valgt å inkludere spesialiserte håndverk og tjenester i vår fremstilling. Dette gjør vi for å kunne vise et bredere bilde av livet i middelalderen, der vi kan representere flere samfunnslag. Vi forsøker etter beste evne å fremvise autentisk håndverk, håndarbeid, matlaging og annet virke ved all utadrettet virksomhet. Et besøk i leiren vår vil gi en spennende og lærerik opplevelse for både store og små.

Vi er fullt klar over at vi aldri vil kunne få frem den fulle sannheten. Middelalderen er tapt, men ved å granske materialet menneskene som levde i Norge og Europa for 700 år siden har etterlatt seg kan vi sakte og sikkert få på plass flere biter i puslespillet. Vi er i en stadig prosess, og utvikler oss selv og utstyret vårt hele tiden.

Foreningen består av folk i alle aldre og med mange ulike bakgrunner. Vi har medlemmer helt fra barnehagealder til pensjonister, men hovedvekten av medlemmene er “unge voksne” med ganske vanlige studier og jobber. Det er interessen for fortiden som binder foreningens medlemmer sammen. Man trenger ikke utdanning i middelaldersk materiell kultur, eller å bruke all fritiden sin på granskning av kilder for å være medlem hos oss. Foreningens medlemmer har allerede gjort et enormt arbeid i årene fra den spede begynnelse i 1998. Resultatet av dette arbeidet gjenspeiler seg kanskje mest i draktkompendiene som har blitt laget til hjelp for både nybegynnere og mer erfarne medlemmer.

Vi har jevnlig fellesaktiviteter for å sosialisere og hygge oss sammen, også når vi ikke er på arrangementer. Dette kan være rene mekke- eller symøter, dugnader for å vedlikeholde fellesustyret vårt eller organiserte turer og arrangementer som kun er for våre medlemmer.

Av og til gir vi spesialbestilte foredrag og oppvisninger, men mest er det snakk om deltakelse på middelalderfestivaler i inn- og utland. I bildegalleriet kan du se eksempler på Kongshirden 1308s aktiviteter.

Vi vil gjerne ha flere medlemmer. Hvis du kunne tenke deg å være med i Kongshirden 1308, kan du lese mer om hvordan det foregår og hva vi krever her.